OZEBI 1928

Utrecht de fiere stad van Nederland heeft natuurlijk ook vele zwembaden en clubs in het waterpolo. Ik ga jullie door stukje historie en huidige tijd leiden.

Een van de oudste zwembaden is O.Z.E.B.I. in de Biltstraat. Een van de oudste buitenbaden het Noorderbad in Zuilen bij de Vecht. Dan had je daar in Zuilen ook nog een instructiebadje.

Dan komen we nog bij een bekender bad De Liesbosch daar werden de Utrechtse Polo dagen gehouden.

Foto: Raue sr., C. (Het Utrechts Archief). De Liesbosch ca. 1939-1949


En aan de andere kant van Utrecht bij het riviertje De Krommerijn daar had je eerst een oud inhammetje van die rivier en tegenwoordig het grote binnen/buitenbad De Krommerijn. In de jaren 60 is het zwembad Den Hommel gebouwd daar werden zelfs Europese kampioenschappen gehouden en in 1976 is het zwembad de Kwakel gebouwd. Je hoort al dat zijn genoeg zwembaden voor zo’n stad.

Clubs die in Utrecht hebben bestaan en later gefuseerd zijn, zijn bijvoorbeeld De Krommerijn, DKR, Vechtstreek samengekomen in De Kwakel. Utrechtse Watervrienden (UWV) met Wilskracht is samen nu UWV Wilskracht. Vervolgens zijn de verenigingen de Kwakel en UWV Wilskracht zijn samen gekomen tot het huidige ZV Utrecht dus dat zijn roerige tijden geweest. In Den Hommel had je Zwemlust Den Hommel, daar waren toentertijd hele grote belangrijke namen en internationale spelers en ook bondscoaches. Bijvoorbeeld Johan Aantjes en Andy Hoepelman, op dit moment FINA gedelegeerde, maar ook spelers als Harm Drent en Els Drent.

U.Z.S.C. (Utrechtse Zwemclub Star Combinatie), op dit moment een toonaangevende club in Nederland, speelt in het bad De Krommerijn. Je had daar ook nog de studentenvereniging Het Zinkstuk. Een oud Olypmia ganger die bij UZSC speelde was Gerrit Wormgoor, maar dan gaan we al een hele tijd terug.

En tot slot, omdat Utrecht uitgebreid is, zijn er nog wat plaatsen in de omgeving bijgekomen en tot Utrecht gaan behoren zoals Vleuten-De Meern. Daar speelt ZPC De Watervlo in het bad Fletiomare, dus ook dat is een bad in Utrech mijn stadsie.

Kom eens kijken, neem eens een duik, in dit prachtige oude stadsie Utrech.

Een Waterpolodier

Kop foto: Het Utrechts Archief. Zwembad O.Z.E.B.I. ca. 1928

Stemmen kan enkel voor leden!

Gemiddelde 5 / 5. Aantal Stemmen: 2

Nog geen stemmen.