Een feestje in het verschiet bij ZPC Watervlo

Op 23 april een jaar geleden bestond ZPC Watervlo 50 jaar! Om dit te vieren zijn er door een speciale jubileumcommissie verschillende activiteiten georganiseerd, een feest is bekend verder is het nog geheim 

😉

 En is het clubhuis versierd met o.a. een tijdslijn met foto’s en herinneringen van 1970 tot nu. Daarnaast is er weer jubileumeditie van het papieren clubblad ‘de Prik’ rondgestuurd aan alle leden. Helaas waren we genoodzaakt om het jubileum te verplaatsen, we hopen binnenkort alsnog deze mijlpaal te kunnen vieren. Even terug naar het ontstaan van deze zwem, en polovereniging uit “Vleuten – De Meern” (inmiddels gemeente Utrecht). Die naam.. De Watervlo?! Hoe bedenk je het? Het is een (inmiddels) grote vereniging die breedtesport aanbiedt en aanzien heeft met een naam van zo’n nietig beestje? De jubileumcommissie dook voor het antwoord het archief in.
In 1969 bestond er een omni-vereniging (‘allesvereniging’) in De Meern genaamd SVO. Het bestuur daarvan (de heren van Spek en van Loveren) wilde graag een zwemafdeling aan de activiteiten toevoegen, aangestoken door de start van de bouw van het eerste instructiebad in Vleuten-de Meern. De mensen van SVO gingen op zoek naar enthousiastelingen om ze te helpen met de oprichting, zo is het mannenclubje met André van Hulten, Wim van den Brink, J. Feitsma en Jan Heijdra ontstaan.
Tegelijkertijd waren er ook in Vleuten initiatiefnemers voor een zwemvereniging, namelijk Van der Plas en Kits Nieuwenkamp. Heel handig was dat zij werkzaam waren op het gemeentehuis en dus korte lijntjes hadden met de toenmalige burgemeester meneer van der Heiden. Hij stemde in met hun zwemvereniging idee. Daarnaast sloten Jan Somers (werkzaam bij de KNZB), B. Walpot en J. van Eijk aan en de dames A. van Zijl, R. Zouteriks en R. Brakkee aan bij deze Vleutenaren met de eigen zwemvereniging wens.


Vleuterweide, Het Zand, Veldhuizen maar ook bijvoorbeeld de wijk het Weer bestonden toen der tijd nog niet. Vleuten en De Meern waren nog geen verbonden dorpen en de grondlegger clubjes wilde daarom twee verenigingen oprichten. De afwezigheid van het gevoel van verbondenheid met elkaar leidde zelfs tot heuse rivaliteit. Lustrumreceptie 10-jarig bestaan, 1980 1970 Het clubje mensen in De Meern diende, als start van een zwemafdeling bij SVO, een aanvraag bij Sportstichting Vleuten – De Meern. De voorzitter daarvan, meneer Ederzeel, wilde ook graag de initiatiefnemers uit Vleuten onder de vleugels van SVO en ging zette zich in om de clubjes bij elkaar te brengen. Het clubje uit Vleuten zag dat niet zitten en onderzocht een aansluiting bij de Nederlandse Culturele Sportbond. Ondertussen zagen De Meernezen de voordelen van een zelfstandige zwemvereniging en gaven daar de voorkeur aan in plaats van onderdeel van een omnivereniging zoals SVO. Ze namen contact op met de KNZB. Vanuit zijn functie ondertekende Jan Somers vervolgens een brief, welke was geschreven door Kit Nieuwenkamp als sport verantwoordelijke ambtenaar (yes, beide uit het Vleutenclubje). In de aanbevelingsbrief stond dat er niet twee maar één zwemvereniging in Vleuten-de Meern moest komen en dat ze zich konden aansluiten bij de KNZB. De brief belandde heel toevallig bij de burgemeester op zijn bureau, die daarna de vertegenwoordigers van beide clubjes uitnodigde (januari 1970). Hij begon de bijeenkomst met en welkomstwoord en daarna de mededeling:
“Er komt in Vleuten-De Meern één zwemclub die door de voorzitter Ederzeel van de Sportvereniging persoonlijk ondersteund zal worden. Komen er wel twee verenigingen, dan krijgt geen van deze ook maar een minuut de beschikking over het zwembad.”
Dus ja, toen was het ontstaan van één zwemvereniging een feit! De oprichting kwam in een stroomversnelling en op 6 februari 1970 startte een voorlFopig bestuur. Begin maart werd de eerste officiële brief naar de KNZB gestuurd met daarin de naam ‘Zwemvereniging Vleuten – De Meern’, ondertekend door C. van de Plas. 1970 Op 23 april 1979 vond de oprichtingsvergadering plaats. Er was nog geen kantine bij het instructiebad, dus ging men om de tafel in de kantine van V.V. de Meern. Na een unanieme stemming werd er toen vóór de oprichting van een zwemclub gestemd. De watervlo is geboren!

Maar ZPC Watervlo heette toen nog geen watervlo…

Het bestuur schreef een prijsvraag uit voor de naam van de nieuwe vereniging. De leden dienden vele suggesties in zoals bijvoorbeeld: Aquarius, Z.V. Leidse Rijn, De Libellen, Zwemmersplezier en De Waterlelies. Er bleef maar één naam hangen. WATERVLO, bedacht door Lucia Gisbergen. Volgens het bestuur was dit “Gewoon Nederlands, geen poespas van ingewikkelde lettercombinaties.
Zo, weten we dat ook weer!

Geïnspireerd op een stuk in de prik van januari 1994 door Wim van de Brink. Zwemselectie in nieuw tenue, 1992 Nieuwjaarstoernooi, 1986 Heren 1 kampioen, 1985

Jeanne Bakker, ZPC Watervlo

Stemmen kan enkel voor leden!

Gemiddelde 0 / 5. Aantal Stemmen: 0

Nog geen stemmen.