Fred van Dorp speelde zijn meest bijzondere wedstrijd op 13 oktober 1964. Om zeven uur ’s avonds speelt hij met Oranje op de Olympische Spelen tegen Amerika. De Amerikanen hebben een bijzondere doelman: zijn broer Ton. Over dat treffen is al veel geschreven. Nederland wint. Fred scoort, maar Ton houdt ook een strafworp van Fred.  

Prins Bernhard en prinses Beatrix zaten op de tribune. Na de wedstrijd komt prins Bernhard op de twee broers af en begint een gesprek. Hij stelt zelfs voor om samen een biertje te drinken. Fred slaat het genereuze aanbod van de prins af. Hij moet de volgende dag immers weer spelen. Ton neemt het biertje wel aan, want de Amerikaanse bond heeft hem voor de volgende wedstrijd geschorst. Hij was met twee van zijn teamgenoten ’s nachts het dorp uit gegaan.

Fred speelde 160 interlands. Hij maakte acht Olympische Spelen mee. Drie als speler (’60, ’64, ’68) en tussen 1976 en 1992 vijf als scheidsrechter. In Mexico draagt hij de vlag van de Nederlandse equipe. In Barcelona fluit hij de finale.


Ton (links) en Fred van Dorp in gesprek met een Japanse journalist (foto: Jubileumboek AZ&PC 100 jaar in beeld).


Ton van Dorp in gesprek met prins Bernhard (foto: Jubileumboek AZ&PC 100 jaar in beeld).

Foto boven: Fred als vlaggendrager van TeamNL op de Olympische Spelen van Mexico (1968).

Stemmen kan enkel voor leden!

Gemiddelde 5 / 5. Aantal Stemmen: 1

Nog geen stemmen.